søg her:
XpDetail Online

Udvikling - Debat, forslag og spørgsmål

Har du spørgsmål til os ris eller ros?, så stil dem her, vi besvarer alle spørgsmål.

smilingdanmark

Har du en kommentar eller en kritik, så bliver du spurgt om du vil være anonym og det lover vi en whistleblower hvis det ønskes

smilingdanmark


Udvikling
22-12-2019
Tonny Parnell

Den blåfinnede tun tilbage i Øresund  

2019 blev et godt år for Øresundsakvariet i Helsingør.

Tunfiskesafari i Øresund
De sejlende safarier er populære hos Øresundsakvariet, der vil tilbyde endnu flere i 2020, særligt i sommermånederne.

Knap 43.000 besøgende gik i 2019 ind på Øresundsakvariet for at opleve Øresunds dyreliv helt tæt på, og det er en stigning på mere end 3500 gæster sammenlignet med 2018. Dette på trods af at akvariet holdt lukket hele januar og en uge ind i februar 2019 på grund af modernisering,

Samtidig blev juli måned den bedst besøgte juli siden 2009, så året har ifølge akvariets chef vist, at investeringer i formidling, markedsføring og modernisering gør en forskel.

- Vi fik renoveret og moderniseret akvariet sidste år for mange millioner og fik også i den forbindelse ansat en dedikeret person til kommunikation og marketing, og formentlig er det disse tiltag, som har båret frugt, siger Jens Peder Jeppesen, akvariechef på Øresundsakvariet.

En af Øresundsakvariets kerneværdier er at formidle livet i Øresund, og det sker både i akvariets udstilling og udendørs ved Vandlaboratoriet på Nordhavnen, på stranden og på sundet, samt ved alle de arrangementer, som akvariet tilbyder gæsterne.

Herunder marsvine-, tun- og havfuglesafariture med båd på Øresund, der i 2019 var tæt på at sætte rekord i antallet af gennemførte safariture med hele 69 offentlige og private safariture.

- Safariturene er meget populære og i juli og august har vi svært ved at følge med. Vi arbejder på at øge kapaciteten her i 2020, så vi kan sejle endnu flere ture på Øresund, og derved også give turister, der kommer lang vejs fra, en chance for at opleve Øresunds fantastiske dyreliv, siger akvariechef Jens Peder Jeppesen.

Akvariets skoletjeneste har også været velbesøgt i 2019 lyder det. Flere tusinder af skolebørn både i og uden for Helsingør Kommune har lært om Øresund og livet i havet.

Nye tiltag i 2020 lægger op til, at endnu flere elever kan lære om det unikke Øresund og naturen, der omgiver os. Blandt andet tilbyder de nu at komme ud og lave naturformidling på skoler og dagsinstitutioner eller i deres nærområder.

Derudover vil Øresundsakvariet i 2020 have øget fokus på beskyttelsen af Øresund

- Det er utroligt opløftende at se, at flere og flere mennesker interesserer sig for den natur, der omgiver os, og gerne vil passe godt på den. Derfor bliver et af vores fokus-områder i 2020 netop beskyttelse af havet generelt og Øresund specifikt, siger Jens Peder Jeppesen.

Blåfinnet tun

  • Atlantisk eller blåfinnet tun (Thunnus thynnus) er den største af tunarterne og kan bliver over tre meter lang og veje op til cirka 700 kilo.
  • Blåfinnet tun er en vandrefisk, som lever i store dele af Atlanterhavet. Den har to kendte gydeområder i henholdsvis Den Mexicanske Golf og Middelhavet.
  • Historisk set var blåfinnet tun en vanlig gæst i skandinaviske farvande og også genstand for et betydeligt fiskeri, før den pludseligt forsvandt herfra for cirka 60 år siden. I de senere år er den blåfinnede tun vendt tilbage til de skandinaviske farvande.

De store tun jager i stimer på mellem fem og 15 ved at presse deres byttedyr op mod overfladen for på den måde at trænge dem op i en krog.

Det sker med en sådan fart, at det kan være svært at stoppe igen. Således kan tunen nå en hastighed på mellem 60 og 80 kilometer i timen, når de angriber.

Den store tun har været forsvundet fra de danske farvande i mere end 50 år.

Tunen var ellers meget normal i Danmark frem til midten af det 20. århundrede, hvor den forsvandt. For nogle år siden begyndte fiskere og sejlere at spotte stimer af kæmpestore fisk i Øresund igen til stor glæde for marinbiologer og professorer på de danske universiteter.

Nu tyder det på, at bestanden af tun i Øresund har nået en sund størrelse.

- I mange år har der været meget strenge restriktioner overfor erhvervsfiskeri efter tun i blandt andet Middelhavet. Det har forårsaget, at de store tun er i stor vækst, og der er grund til tro, at bestanden fortsat vil stige, hvis restriktionerne fortsætter. - Samtidig er Øresund et oplagt sted for tun at søge hen, når det skal finde føde.

- Der er makrel og sild i Øresund. I kæmpemængder. Tunen elsker begge dele. Og Øresund fungerer som en tragt, som silden og makrellen skal igennem. Det er et oplagt fangststed, hvor tunen står som en ulv, parat til at slå til,

Kæmpe turismepotentiale i et sundt Øresund

Tunfisk i Øresund
Flere og flere rejser efter naturoplevelser, og der er stor efterspørgsel på maritime aktiviteter som sejlture, fisketure, marsvinsafarier, fugleture og dykkerture,”

Marsvinebestanden i Øresund er på 20 år mangedoblet. Der er 50-60 gange så mange torsk som i Østersøen og Kattegat, – og i efteråret er luften fuld af havfugle på jagt efter sild. Øresund er et lysende eksempel på, hvordan verdens have kunne have set ud. Og det rummer et kæmpe turismepotentiale.     

Men hvorfor står det så godt til med miljøet netop i Øresund?

Det er ifølge havbiolog og chef for Øresundsakvariet i Helsingør, Jens Peder Jeppesen først og fremmest, fordi man i 1932 forbød trawlfiskeri i Øresund. 

– Det har reddet havmiljøet i Øresund, og det betyder, at Øresund i dag er et lysende eksempel på, hvordan havmiljøet andre steder kunne have set ud,” siger han og understreger, at man, da man indførte forbuddet, slet ikke havde miljøet i tankerne. 

– Forbuddet var primært af hensyn til skibsfarten, men også for at tilgodese garnfiskerne ned mod København. Det har så haft den store sidegevinst, at man har undgået maltraktering af havbunden. For når man bundtrawler eller skraber bunden, ødelægger man grundlaget for livet på bunden og dermed i resten af vandsøjlen.

Stime af kæmpetun overraskede safarigæster på fuglejagt i Øresund

Tunfiskesafari i Øresund
Den blåfinnede tun svømmer tilbage til Danmark.

Stimer af kæmpefisk har i stigende grad Skagen om styrbord. Den blåfinnede tun er efter årtiers fravær i stor stil vendt tilbage for at jage sildefisk og makreller i de indre danske farvande - og for selv at blive jaget. Engang havde det danske tunfiskeri i Øresund internationalt format blandt sportsfiskere.

Tunen har ry for at være havets svar på savannens gepard, der kan indhente sit bytte for enden af en hæsblæsende sprint. Den har munden fuld af sylespidse tænder, der kan holde fast i en sild, der kæmper for at søge sikkerhed i stimen.

Og så har den en evne til holde kroppen varm og hovedet koldt, når den jager.

Nu er den blåfinnede tun tilbage i de danske farvande efter et halvt århundredes fravær. For få år siden kom de første danske dryp af tun som et fisketegn på, at noget større kunne være på vej.

Og varslet blev til virkelighed. De seneste sensomre har stimer af blåfinnede tun bevæget sig mod de danske kyster, og med Skagen om styrbord er kæmpefiskene i august-september svømmet ind i Kattegat for at jage i efterårsmånederne.


.
. Fb Se også  kommenter Coments    Print ArtikelPrint    Skriv ArtikelSkriv

FAQ Udvikling SupportPage: 3
1 2 [3] 4 >
07-12-2019


Er det menneskeskabte klimaforandringer eller er det bare hysteri
Er klimaforandringerne menneskeskabte eller er det bare en naturlig cyklus der har pågået i 4,5 Mia. år ?....
Udvikling Er det menneskeskabte klimaforandringer eller er det bare hysteri

26-10-2019


SORT - SORT - Alt for mange turister i København
Som forretningsdrivende i Helsingør, der oplever en TOTAL DØD by med under 10 mennesker og tomme gader der råber til hinanden i samme tidsrum, kan man kun forbande Københavnernes klagesang om for mange turister....
Udvikling SORT - SORT - Alt for mange turister i København

25-10-2019


Sct John´s Tropical Islands Resort
Den næste generation af flydende tropiske ferieresorts har formentlig deres egen SOL med....
Udvikling Sct John´s Tropical Islands Resort

21-10-2019


Skal Helsingør etablere ny krydstogtkaj
Bølgerne går højt i debatten om en eventuel krydstogtkaj? - Der er ingen tvivl om at en ny Krydstogtkaj i Helsingør, med tiden vil blive velbesøgt, Måske endda med ventende skibe på reden fordi vi ikke har mulighed for at bygge et kajanlæg der er stort nok til mere end to af de moderne krydstogtskib....
Udvikling Skal Helsingør etablere ny krydstogtkaj

11-09-2019


Helsingør Flis varmeværk skader klimaet mere end kulfyrede værker
Afbrænding af biomasse er langt fra så CO2-neutral, som Forsyning Helsingør bilder os ind, og det gælder i særdeleshed flis og træpiller.....
Udvikling Helsingør Flis varmeværk skader klimaet mere end kulfyrede værker

30-08-2019


Ny teknologi kan hjælpe indre by
Kan anvendelse af teknologier i byrummet og fysiske butikker tiltrække flere kunder til Helsingør?....
Udvikling Ny teknologi kan hjælpe indre by

17-08-2019


Helsingør og Helårsturisme
Helsingør skal satse mere på udvikling af helårsturisme....
Udvikling Helsingør og Helårsturisme

07-08-2019


Hvorfor kan Helsingør ikke tiltrække "Long Term turister"
Er detailhandlen og Helsingør indre by bare ikke udviklet / moderniceret siden H. C. Andersen forlod Helsingør i 1829 ?....
Udvikling Hvorfor kan Helsingør ikke tiltrække "Long Term turister"

07-03-2019


New role of stores in the digital age
How to remain relevant if stores have played out their role in the....
Udvikling New role of stores in the digital age

04-02-2019


Hvem malker Guldkalven
Kommunen tror UDVIKLING NORD er en detailhandelsforening ? ? ....
Udvikling Hvem malker Guldkalven

10-01-2019


Manglende udvikling af indre by
Jeg er enig med Helsingør Handels formand: "E-handlen vinder kraftigt frem, og vi har brug for en omlægning af vores detailhandels struktur.....
Udvikling Manglende udvikling af indre by

01-11-2018


Kineserne vil bygge ny HH-Tunnel
Et stort kinesisk firma med tætte forbindelser til det kinesiske styre er interesseret i at anlægge en tunnelforbindelse mellem Helsingør og Helsingborg og har lavet en 35 sider lang teknisk udredning om planerne.....
Udvikling Kineserne vil bygge ny HH-Tunnel

01-11-2018


Uddannelses Campus Småkagen
Om tre til fem år er byggeriet af boliger, uddannelsesinstitutioner (campus) og meget andet i fuld gang....
Udvikling Uddannelses Campus Småkagen

30-07-2017


Mere liv lys og glæde i Helsingør¨s gader
Mere liv og sjæl på byens torve og pladser, "Place du tertre" på Simon Spies Plads og Byudvikling af Svingelport....
Udvikling Mere liv lys og glæde i Helsingør¨s gader

01-11-2014


Det ny flisfyr Co2 Carbon Dioxid katastrofe
En u-igennemtænkt satsning, eller jeg vil kalde det en "Olsen bande plan" der kan koste CO2 Helsingør Carbon Dioxid, skatteborgerne over ½ Mia.....
Udvikling Det ny flisfyr Co2 Carbon Dioxid katastrofe

19-12-2010


IT-Factory skandale i Helsingør
Endnu en "OVERRASKELSE" i Helsingør kommune koster skatteborgerne over 20 Mill. kroner....
Udvikling IT-Factory skandale i Helsingør