Udvikling af ny fingerplan 2.0
Fingerplanen og Landsplandirektivet har aldrig levnet Helsingør udviklingsmuligheder efter værftets død i 1983
|
Revision af Fingerplan2019 - Ny fingerplan 2.0 Forslag og tanker fra min henvendelse til Bolig- og planstyrelsen i 2013 hvor vi, J.fr. Fingerplan2013, fik frigivet en lille flig ved Kelleris Hegn |
Hovedstaden og Hovedstads Regionen er vokset ud af Fingerplanen
Print PDF fil her
Hvis Helsingør skulle ønske sig ændringer i forhold til fingerplanen, skulle det være:
1. ("Lillefingeren") der skulle give Helsingør udbygningsmuligheder ligger 50% ude i Øresund, og der kan vi ikke bygge boliger eller industri. - -- - Flyt Lillefingeren således Helsingør kan udvikle sig Nord/vest. - - Fingerplanen har været nyttig indtil 2000, men nu kommer Helsingør i klemme i et "overdrevet" forsøg på at visualisere den perfekte hånd i fingerplanen, - - Fingerplanen skal nytænkes, - eller tanken skal begrænses til et langt mindre geografisk område. - - - Vi kan også se hvordan fingerplanen hæmmer udvikling af Frederikssund og på den anden side af fjorden.
2. Man kunne måske dyrke tanken om udvikling i "satellit områder" uden for en geografisk afstand fra hovedstaden - - f.eks. har vi en satellit "Slangerup" som er klemt inde i den nuværende fingerplan. - De gode intentioner i Fingerplanen slutter før Slangerup.
3. En revision af Fingerplanen - Plandirektivet, skal samtænkes i/med en kommende Ring6½ og en fast HH-forbindelse idet Nordsjælland og Helsingør´s fremtidige udvikling i høj grad vil afhænge af tilgængelighed til den nye infrastruktur efter en kommende ny HH-forbindelse.
Fra 1982-2021 var jeg aktiv developer og havde mange tanker om Helsingør og Nordsjælland. - -
Tiden er i dag løbet fra de tanker. . . ? - - Eller måske har tiden netop modnet de tanker.?
Op til revision af/til fingerplan 2013 arbejdede jeg på at skaffe udvidelse af byggemuligheder i Helsingør i forhold til den daværende fingerplan 2007 under revision. - - Helsingør fik en lille flig af en gammel transport korridor ved Kelleris Hegn, hvilket gav lidt luft hvis/når Kommunen inddrog fallerede industriområder til udvikling/modernisering af Espergærde.
Der skulle medgå 6 år inden Kommunen rent faktisk fandt ud af at fingerplan2013 gav mulighed for boligbyggeri på kommunens egne og naboejendommens arealer ved Kelleris Hegn. - det kunne jeg og mange andre ikke vente på.
Jeg havde dengang håbet på et større "satellit område" til boligbyggeri mellem Gurre og Nygård, (Se vedhæftet foto) - som var indtænkt i en ønsket linjeføring for RING5 - 6½
Vi har nu fået et SUPERHOSPITAL i Hillerød, og Frederikssund samt Fredensborg ønsker en bedre , - såvel bane som motorvej´s infrastruktur fra den kommende HH-forbindelse, - over Fredensborg - det nye SUPERHOSPITAL Hillerød og en "bue" så tæt på Frederikssund´s nye bydel "Vingen", som muligt.
Når vi kun har et HOSPITAL i Nordsjælland, må der være helt klare parametre - "livsvigtigt" og en høj-prioritet at Infrastrukturen kan "bære" en hurtig adgang under alle forhold og fra hele Nordsjælland. - - også derfor skal RING5 føres nord om Kvistgård, - over Fredensborg - mod SUPERHOSPITALET Hillerød. (den korteste afstand for 63.000 borgere i Helsingør)
Hvis undersøgelser viser at en underboring omkring Skotterup (den lysBlå stiblede linjeføring) vil være at foretrække, kan en optimal indfletning fra Helsingør til RING5 - 6½ rykkes de 7-800 meter mod syd og tættere på "hullet", - - hvilket også vil give industriområdet i Kvistgård en bedre indfletning til den nye infrastruktur.
Samtænkning af en gunstig indfletning for Helsingør, til Europas nye landfaste rute fra Gibraltar til Sct. Petersborg og en revision af Fingerplan2019 er skæbnesvangert afgørende for hele Nordsjællands udvikling og vil betyde en miljømæssig (forbedring) og en "klog" reduktion i udledning af drivhusgasser. (Transport stod for 1/4 af EU's samlede CO2-emissioner i 2019)
Mulighederne i "den lille flig" Helsingør fik til boligbyggeri i 2013 er nu opbrugt og fingerplanen begrænser igen udviklingsmulighederne. - - Helsingør er tilbage til før 2008 hvis ikke der skabes mulighed for et større område til miljø og energivenlige boliger til børnefamilier.
Måske har tiden modnet tanken i vedhæftet skitseforslag (fra 2010) hvor udvikling af vores infrastruktur i en krisetid, og grøn omstilling har øget behovet for et miljøvenlig boligområde udenfor bykernen.
I dag påvirker
urbanisering klimaregnskabet positivt, - modsat hvad man tidligere har
antaget. Forklaringen
er kortere afstand til resaurcer og især
energiressourcer - El - Vand og Varme, - Miljøvenlig (CO2
emissionsfri Fjernvarme) - - Vand fra kontrollerede
kilder/værker og miljøvenlig affaldshåndtering.
Helsingør har forholdsvis mange Almene boliger og socialt udsatte boligområder som giver problemer med ghetto dannelse og den demografiske udvikling.
Helsingør Kommune har udlagt store arealer Nordvest for den gamle Nordgående trafikkorridor til Nationalpark, uden at tænke på fremtiden og udviklingsmuligheder. - - - Det kan blive nødvendigt for Kommunen at tilbagekalde enkelte arealer til udvikling og boligbyggeri.